Steve Jobs - Walter Isaacson

Steve Jobs

By Walter Isaacson

  • Release Date: 2012-02-06
  • Genre: Biographies & Memoirs

Description

Steve’as Jobsas buvo šių laikų Leonardo Da Vinci. Jo mirtis 2011 metų pabaigoje - labiausiai pasaulį sukrėtusi vieno žmogaus netektis per pastarąjį dešimtmetį. Sunku patikėti, kad šiais laikais, kai pasaulį valdo korporacijos, vienas žmogus dar gali palikti tokį neįtikėtiną pėdsaką visos žmonijos istorijoje, keisdamas kiekvieno žmogaus įpročius ir tai, kaip jis suvokia ir “vartoja” aplinkinį pasaulį. JAV prezidentas Barackas Obama po St. Jobso mirties sakė: “Apie jo įtaką byloja tai, kad apie jo netektį sužinojome per jo sukurtus prietaisus”.

Steve’as Jobsas buvo daugiau nei “Apple” įkūrėjas, per tris dešimtmečius iš tėvų garažo išauginęs savo kompaniją į sėkmingiausią pasaulyje technologijų įmonę. Jis padarė perversmą septyniose srityse: asmeninių kompiuterių, animacinių filmų, muzikos, telefonų, planšetinių kompiuterių, skaitmeninės leidybos ir mažmeninės prekybos. Dar svarbiau: šaltas kompiuterines technologijas jis pavertė patogiomis, žmogiškomis, lengvomis naudoti... Štai kodėl St. Jobso netektis tokia skaudi - įsivaizduokite, kokie dar pokyčiai mūsų lauktų, jeigu Steve’o karjera tęstųsi dar porą dešimtmečių?

Tačiau St. Jobsas - ir ypatingai prieštaringa asmenybė, apipinta mitų ir legendų. Visuomet taip pat apsirengęs (džinsais, sportbačiais ir paprastais juodais marškinėliais), tačiau visada pasiruošęs sudrebinti pasaulį inovacijomis. Žmogus, matantis pasaulį tik dviem spalvom: juoda arba balta. Jautrus tėvas, tačiau tironiškas vadovas. Vienintelis vadovas pasaulyje, iki gyvenimo pabaigos pats tikrinęs ir atsakinėjęs į gerbėjų ir vartotojų skundus. Savas ir tuo pačiu nepažįstamas.

Pirmojoje oficialioje ispūdingos apimties Walterio Isaacsono biografijoje STEVE JOBS - tikras ir nepagrąžintas jo portretas. Matyt, nujausdamas artėjančią mirtį, genijus ne tik davė dešimtis intymių interviu, bet ir atvėrė asmeninius archyvus, leido susitikti net su savo studijų laikų draugėmis. Ši knyga angliškai pasirodė jau po St. Jobso mirties, 2011 spalio pabaigoje. Tereikėjo mažiau nei mėnesio, kad ji taptu perkamiausia pasaulyje 2011 knyga. Leidykla OBUOLYS didžiuojasi, galėdama serijoje GURU ją pristatyti lietuviškai.

Kitokia biografija

Ar realu tikėtis biografijos, kuri pernelyg negarbintų ir nedramatizuotų tokios asmenybės, kaip dauguma tokio žanro kūrinių? W. Isscsono parašyta knyga STEVE JOBS, kurioje rasite ir niekur nespausdintų asmeninių “Apple” įkūrėjo nuotraukų, nepatenka nė į vieną kategoriją.

Pasakodamas nepagražintą tiesą apie Jobsą autorius išsklaido jį gaubusius mitus ir magiją. Jobsas – ne Mozė su iPadais rankose. Matome skvarbaus žvilgsnio, itin pastabų ir nepaprastai užsispyrusį žmogų, kuris pasiryžęs „palikti pėdsaką visatoje“.

Kartu randame žmogų su dideliais trūkumais, kurie galėjo prisidėti prie ankstyvos jo mirties. Pažįstame žmogišką pusę asmenybės, kuri pastarąjį dešimtmetį buvo daugybės sričių legenda, įžvelgiame asmenybę už ikonos. Pagaliau suprantame, kad nepaisant to, koks protingas buvo Steve`as Jobsas, kiek fundamentalių permainų pasaulyje iniciavo, jis pagaliau buvo tiesiog žmogus, kaip mes visi. Su trūkumais ir privalumais.

Apie autorių

Walteris Isaacsonas (g. 1952) yra rašytojas ir biografas, ASPEN instituto, nevyriausybinės mokslo ir politikos studijų organizacijos Vašingtone prezidentas ir vadovas, dirbęs CNN valdybos pirmininku ir direktoriumi, TIME vyriausiuoju redaktoriumi, prezidento B. Obamos paskirtas nepriklausomos Jungtinių Valstijų vyriausybės agentūros, kuriai priklauso Amerikos balsas, Laisvosios Europos radijas ir Wordnet televizija, vadovu. Isaacsonas išgarsėjo kaip diplomato Benjamino Franklino, fiziko Alberto Ensteino ir politiko H. Kissingerio biografas. Pasiūlymą parašyti atvirą ir nepagražintą Apple įkūrėjo bei vadovo biografiją rašytojas gavo 2005 metais kartu su Steve`o Jobso pažadu duoti išsamius interviu, nedaryti kliūčių renkant medžiagą ir nieko neslėpti. 

Pirmieji atsiliepimai apie knygą

PAULIUS AMBRAZEVIČIUS
Knygos vertėjas, televizijos scenaristas, viktorinų vedėjas, knygos „Protų dvikova“ autorius

„Prisipažinsiu – prieš pasirodant knygai kiek skeptiškai žiūrėjau tiek į „Apple“, tiek į pačią S. Jobs'o asmenybę, bet skaitydamas ir versdamas visiškai pakeičiau nuomonę. S. Jobs'as buvo despotas, rėžęs tiesą į akis, vaidingas, linkęs į barnius, tačiau jis buvo vienas didžiausių mūsų eros kūrėjų. Jis pats nebuvo nei dizaineris, nei inžinierius, tačiau turėjo tokį produktų pajautimą, kurio iki tol pasaulis nebuvo matęs. Iš žmonių jis visada reikalavo maksimumo, ir pykdami ar įsižeidę jie maksimumą sugebėdavo pasiekti.

Walter'is Isaacson'as knygoje kalbina daugybę su S. Jobs'u susijusių žmonių – pradedant jo buvusiomis merginomis, baigiant gydytojais, kurie persodino jam kepenis Memfyje. Ir visi jie kalba atvirai. Nors S. Jobs'as visada buvo linkęs viską kontroliuoti, tačiau į knygos turinį jis visiškai nesikišo – jis tik išrinko viršelį. Dėl to knyga labai atvira. Gaila, kad pats jos herojus nebesuspėjo jos perskaityti.“

DŽIUGAS PARŠONIS
Technologijų ir interneto ekspertas, Vilniaus universiteto dėstytojas

Jei žiūrėsime į S. Jobso gyvenimą ir veiklą iš tokios perspektyvos, daug kas atsistos į savo vietą. Netaps pateisinama, bet taps suprantama lyginant su kitų pranašų paliktais pėdsakais. Bus aišku, kodėl Jobsas stengėsi palikti po savęs tvirtą „Apple“ bažnyčią (bažnyčios tveria šimtmečius, net nebeturėdamos pranašų), kodėl nelaikė savo vaikų tikraisiais paveldėtojais (pranašai nekuria dinastijų), kodėl net praėjus dešimtmečiams neišsižadėjo paniekos konkurentams ir pagiežos stojusiems skersai kelio (nes jie kitatikiai arba dar blogiau – oportunistai išvis be religijos).“ 

KNYGOS.lt - malonumas pirkti ir skaityti.

Comments